A diagnosztikai vizsgálatokhoz beutaló nem szükséges. Az esetlegesen eddig elkészült leleteit, előző vizsgálatok eredményeit kérjük hozza magával.

Hasi szervek vizsgálata

A hasi ultrahang vizsgálatot szűrő jellegű vizsgálatként, a sürgősségi orvoslásban, továbbá ismert gyulladásos, daganatos és egyéb - betegségek nyomon követésére is alkalmazhatjuk. Az anatómiai képletek csak didaktikai szétválaszthatósága miatt a hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatot célszerű mindig együtt elvégeznünk. Lehetőségünk nyílik a máj, az epehólyag és epeutak, a hasnyálmirigy, a vesék és mellékvesék, a lép, ideális esetben - a belek, a húgyhólyag, a méh, a petefészkek és a prosztata áttekintésére. A hasi nagyerek, továbbá a májat, a lépet és a beleket ellátó erek, a veseerek és a medencei érképletek áramlási viszonyai is vizsgálhatók. A megnagyobbodott nyirokcsomók, hasi folyadék, hasi sérvek is nagyon nagy pontossággal megítélhetők. A női kismedencei képletek, a méh, a petefészkek nagyobb részletgazdagsággal nem hüvelyi úton, férfiaknál pedig a prosztata nem végbélen keresztüli ultrahang vizsgálattal pontosan megítélhető.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
pajzsmirigy

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata a pajzsmirigy gócos elváltozásainak, gyulladásos és daganatos betegségeinek elsőként választandó képalkotó vizsgálati módszere. A pajzsmirigy lebenyein kívül a nyelv alatti nyálmirigyek is áttekinthetők, melyeket nem ritkán érint gyulladásos betegség vagy annak gyakori okaként jelenlévő nyálmirigykövesség. A fültőmirigy, továbbá gyulladásos vagy rosszindulatú betegséget kísérő nyirokcsomó-megnagyobbodások is maximális pontossággal megítélhetők.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata
Doppler

A nyaki ütőereket gyakran érintő és az agyi keringészavarok kockázati tényezőjeként szereplő lágy vagy meszes plakk képződés, valamint szűkületek, elzáródások ultrahangos vizsgálat során jól diagnosztizálhatók, tökéletesen nyomon követhetők.

Alsó és felső végtag ütőereinek és visszereinek vizsgálata
Doppler

Mind a felső- mind pedig az alsó végtag érrendszere nagy részletességgel áttekinthető. A mélyvénákat érintő trombózis főként az alsó végtag, ritkábban pedig a felső végtag betegsége. A felületes vénák rögösödése a felső végtagon többnyire orvosi beavatkozások kapcsán jön létre. Az alsó végtag felületes vénái pedig vénás betegségek, elégtelenség, tágulat kapcsán begyulladhatnak, rögösödhetnek. Az ultrahang, funkcionális vizsgálatként nagyon fontos és nehezen helyettesíthető szerepet tölt be a mély, és a felületes vénák betegségeinek diagnosztizálásában. Az ütőereket a meszesedés és szűkületek, esetleges elzáródások ugyanúgy érinthetik, mint ahogyan a nyaki ütőereket is.

Lágyrészek ultrahangos vizsgálata
Lágyrészek

Testszerte különféle tapintható elváltozások, zsírcsomók, nyirokcsomók, folyadéktartalmú képletek megítélésére is elsőként választandó módszer.

Ízületi- és vázizomrendszer vizsgálata
Lágyrészek

Napjainkban egyre nagyobb teret nyer a vállízületet alkotó ízületek és izmok ultrahangos vizsgálata. Nagy gyakorlattal a könyökízület, térdízület elváltozásai is áttekinthetők. A csípőízület vizsgálatára csecsemőkorban a veleszületett csípőficam szűrése céljából kerül sor, mely mára teljesen átvette a röntgenvizsgálat helyét, a sugárterhelés kockázata miatt. Későbbi életkorban gyulladásos betegségek megítélésére használjuk. Sérülések esetén izom-ín tapadások, például az Achilles ín áttekintése is nagyon hasznos adatokat szolgáltat.

Herék vizsgálat
Here

A herék ultrahangos áttekintése meddőség esetén, tapintható elváltozások megítélésére, daganatos betegségek diagnosztizálására, valamint sürgősségi állapotokban, gyulladásos betegségekben és vérellátási zavarok esetén ajánlott.

Perifériás idegek áttekintése

A felső- és alsóvégtag perifériás idegeinek vizsgálatához főként leszorítási szindrómák esetén folyamodhatunk, mely morfológiai eltérést társíthat a vezetéses vizsgálatok eredménye mellé.

Asprációs citológia

A vékonytű aspirációs citológia / vékonytű biopszia citológiai, azaz sejttani vizsgálatok egyik legmodernebb és legdinamikusabban fejlődő ága, mely a korszerű daganatdiagnosztika ma már elengedhetetlen része.

Az aspirációs citológiai vizsgálat során mindig olyan elváltozást célzunk meg, mely vagy tapintható "csomó", vagy képalkotó eljárásokkal (például 5D ultrahang) vizualizálható körülírt daganatgyanús lézió.

A beavatkozásnak számos indikációja van, sokszor minden egyéb vizsgálatot megelőz az elváltozás vékonytű biopsziája.

Az úgynevezett vezérelt biopsziáknál valamilyen képalkotóval láthatóvá tett, gyakran nem tapintható léziót szúrunk meg, bár a tapintható elváltozásoknál is igen hasznos a vezérlés, így biztosak lehetünk abban, hogy eltaláltuk az elváltozást. Így kikerülhetjük a nagyobb ereket, a necrosisokat, kiválaszthatjuk nyirokcsomók esetében a patológiás szerkezetűt.

Az emlőkben levő csomók gyakran komoly diagnosztikus problémát jelentenek mind a radiológusok, mind a sebészek, mind a patológusok számára. Ebben segíti az orvosokat a Samsung csúcstechnológiás 5D ultrahang készüléke, mivel kristálytiszta képet ad, ezzel megkönnyítve a pontos diagnózis felállítását. A fentiek miatt igen fontos a tapintható és nem tapintható emlőelváltozások operáció (praeoperativ) diagnózisa, illetve a műtétet kiváltó kórismézése jóindulatú elváltozások esetében.

Core biopszia (Vastag tű)

Bizonyos esetekben a vékonytű biopszia során nem állapítható meg az elváltozás pontos mibenléte, ez elsősorban lágyrész tumorok, lymphomák, egyes esetekben emlőelváltozások esetében van így. Ilyen esetekben műtéti próbakimetszés vagy vastagtű biopszia válhat szükségessé a pontosabb diagnózis érdekében.

Elastoscan (Elasztográfia)

Az elasztográfia az egészséges és a daganatos szövetek különböző rugalmasságán alapuló képalkotási technika. A vizsgálat során a különböző keménységű szövetek különböző színekkel ábrázolódnak a monitoron.

Az elasztográfia a hagyományos ultrahang eljárásoknál - melyek eddig csupán a szövetek echogenitását ábrázolták - egyértelműen pontosabb és információgazdagabb képeket bocsát rendelkezésünkre, mint a máshol használt ultrahang készülékek.

Így az elasztográfiával pontosan meghatározható a legkisebb daganat helye is, amelyeket más eljárással többnyire nem ismernek fel.

Előnyei és lehetőségei:

a legkisebb szövetelváltozások korai felismerése

jelentősen jobb találati arány a hagyományos vizsgálatokhoz képest

gyors, egyszerű vizsgálat valós időben

a különböző szövettípusok látható színekkel jelölt megkülönböztetése

optimális a diagnosztizáláshoz, biopsziához és a kezelések nyomon követéséhez

célzott biopszia

Dr Kovács Gabriella
Életrajz feltöltés alatt
orvosaink

Dr Nagy András radiológus neuroradiológus szakorvos

Dr. Kakuja Gábor nőgyógyász magzat genetikai ultrahang

Dr Kovács Gabriella radiológus klinikus szakorvos

Bódi Cintia szonográfus (babamozi)

Kövess bennünket

Kövess bennünket a közösségi oldalainkon

Elérhetőség

Telefonszámunkon várjuk jelentkezését időpontfoglalásra


06 30 699 3477
06 62 388 658
Megközelítés

6723 Szeged Csongrádi sgt. 23/B

Kaáli intézettől 20 méterre, a Gém u. sarkán

Pácienseink számára ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk.